Ako na domáci jablkový mušt?

Vytvorte si vlastný domáci mušt – ľahko, rýchlo a chutne

Vedeli ste, že 21. októbra je Medzinárodný deň pôvodných odrôd jabĺk? A čo iné by mohlo byť lepším spôsobom oslavy ako výroba čerstvého domáceho muštu? Pokiaľ si myslíte, že je to zložité, presvedčíme vás o opaku. Pripraviť domáci mušt je jednoduchšie, než by sa mohlo zdať, a výsledná chuť rozhodne stojí za to.

Výber jabĺk – základ každého dobrého muštu

Prvým a najdôležitejším krokom je správny výber jabĺk. Ideálne sú zrelé jablká s čiernymi alebo tmavo hnedými kôstkami, pretože práve tie majú najviac šťavy a sladkosti. Do muštu môžete použiť aj opadané jablká, poškodené hmyzom alebo napadnuté chrastavitosťou. Vyvarujte sa však použitia nahnitých alebo plesnivých plodov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť chuť aj kvalitu muštu. Akonáhle máte jablká pripravené, môžete sa pustiť do ďalšieho kroku – drvenie.

Drvenie jabĺk – mechanicky alebo elektricky?

Na prípravu muštu je nutné jablká nadrviť. Drvenie jabĺk uľahčuje extrakciu šťavy, pretože sa tým naruší ich štruktúra. Pokiaľ máte len malé množstvo ovocia, vystačíte si s ručným drvičom. Pre väčší objem jabĺk je však vhodné využiť elektrický drvič, ktorý prácu výrazne urýchli. Stačí nasypať jablká do násypky a prístroj sa postará o zvyšok. V oboch prípadoch drvíte jablká aj so šupkou a jadrovníkom – nie je potrebné nič odstraňovať.

Lisovanie muštu - ako získať čo najviac šťavy?

Po nadrvení jabĺk je čas na lisovanie. Čím skôr po drvení začnete lisovať, tým lepšie – zabránite oxidácii, ktorá by mohla zhoršiť chuť muštu. Používa sa na to drevený alebo nerezový lis, ktorý vyvíja tlak na drvinu a vytláča z nej šťavu. Lisy sa líšia svojou kapacitou, preto je dobré si vopred rozmyslieť, koľko muštu chcete vyrobiť. Šťavu zachyťte do čistých sklenených alebo nerezových nádob a čo najskôr sa pustite do ďalšieho kroku – konzervácia.

Konzervácia muštu – čerstvý alebo trvanlivý?

Chcete si mušt vychutnať ihneď, alebo ho plánujete uchovať na neskôr? Pokiaľ si chcete užiť čerstvý mušt, stačí ho naliať do džbánku a vychutnať si jeho jedinečnú chuť. Pokiaľ však plánujete mušt skladovať, budete ho musieť zavariť. Existujú dve metódy, ako to urobiť.

1. Zaváranie v hrnci

Naplnené sklenené fľaše (nie celkom po okraj) vložte do zaváracieho hrnca a zalejte ich vodou až po hrdlo. Zahrievajte vodu na 75–80 °C a udržujte túto teplotu 20–30 minút. Potom fľaše vyberte, uzavrite zátkami alebo viečkami a položte ich vodorovne, aby sa vytvorilo správne tesnenie.

2. Zahrievanie muštu a priame plnenie do fliaš

Druhou možnosťou je zahrievať samotný mušt. Hneď ako mušt dosiahne teplotu 85 °C, nalejte ho priamo do vopred vyhriatych sklenených fliaš. Tým minimalizujete riziko prasknutia skla. Po naplnení fľaše ihneď uzavrite a položte ich na bok, aby sa viečko riadne utesnilo.

Tipy pre najlepší mušt

  • Pre čo najlepšiu chuť môžete miešať rôzne odrody jabĺk. Sladké jablká dodajú muštu lahodnú sladkastú chuť, zatiaľ čo kyslejšie odrody mu pridajú osviežujúcu šmrnc.

  • Nezabudnite pravidelne čistiť lis aj drvič, aby zostali hygienické a nezostávali na nich zvyšky ovocia, ktoré by mohli začať kvasiť.

  • Chcete mušt bez kalu? Mušt môžete precediť cez jemné plátno alebo filtračné vrecko, aby bolo krištáľovo čisté.

Využitie domáceho muštu

Čerstvý mušt je skvelý na priamu konzumáciu, ale to nie je jeho jediné využitie. Môžete z neho pripraviť lahodný teplý nápoj s korením, ako je škorica, klinčeky alebo badián. Skvele chutí aj ako základ na prípravu domácich sirupov, želé alebo dokonca ovocného octu. A ak máte radi originálne alkoholické nápoje, skúste mušt nechať kvasiť - získate domáci jablkový cider.

Domáci mušt je lahodný nápoj, ktorý zvládne pripraviť každý, kto má prístup k jablkám, drviču a lisu. Či už sa rozhodnete pre zavarenie muštu na zimu, alebo si ho vychutnáte čerstvý, určite oceníte jeho čerstvú chuť a vôňu. Navyše ide o skvelý spôsob, ako zužitkovať prebytok jabĺk zo záhrady. Tak prečo to neskúsiť? Vyrobte si vlastný domáci mušt a objavte rozdiel medzi kupovaným a poctivým domácim výrobkom.

NEVÁHAJTE NÁS KONTAKTOVAŤ